Hva er OBDII / EOBD?

OBD eller "On-board Diagnostics" er et system som er innebygget i alle biler fra 1996 og senere. OBD systemet er laget for å overvåke noen av motorenes hovedkomponenter inkludert de som sørger for å kontrollere utslippene. I Europa så er alle biler fra 2001 modell bensin og 2004 modell diesel obd2 kompatibel. Eldre modeller så kan man måtte bruke merke/modell spesifikk diagnoseutstyr.


Hvordan virker systemet?

Dagens biler er veldig sofistikerte og effektive. Alle biler nyere enn 1996 modell har en avansert datamaskin som bruker andre generasjon on-board diagnostics (OBD-II) teknologi for å overvåke motor, girkasse og komponenter for å kontrollere utslippene. OBD sørger for at motoren går mest mulig effektivt og gir deg beskjed dersom noe må repareres.

Hvordan vite at OBD systemet fungerer som det skal?


Når du skrur på tenningen vil “Service Engine Soon” eller “Check Engine” lampa lyse ett kort øyeblikk som indikerer at OBD systemet er klart til å scanne bilen for eventuell feil. Etter dette korte øyeblikk hvor lampa er tent vil den slokkes dersom ingen problemer er oppdaget.

Hva betyr det dersom service lampa slår seg på under kjøring?


Dersom lampa begynner å lyse og ikke slokkes av seg selv betyr det at OBD systemet har oppdaget en feil. Bilen din kan en feil som gjør at den bruker for mye bensin, korter levetiden på motor eller gjør at du slipper ut for mye forurensing.  Dersom feilen ikke blir utbedret kan dette skade bilen din og gi deg dyre verkstedutgifter.  Ett eksempel: ODB kan finne ut at det mangler lokk på bensintanken som kan føre til mistenning som igjen kan føre til alvorlige feil på motor.

Hva skal jeg gjøre dersom lampa lyser?

- Det er ingen grunn til panikk. Bilen sier ifra at du må sjekke eventuell feil så snart som råd.
- Når du får stoppet så sjekk om bensinlokket er på og skrudd skikkelig igjen.
- Dersom lampa ikke slutter å lyse må du oppsøke en mekaniker for å finne ut hva som er feil på din bil.

Hva betyr det dersom lampa blinker?


Dersom lampa blinker betyr det at det er ett alvorlig problem som f.eks. feiltenning som kan skade katalysator og må sjekkes snarlig. Du må ikke kjøre fort eller med tung last for å unngå skader.